logo_hvid_alt

Kontakt

Odense

+45 28 23 72 12

ma@makesense.dk

Blangstedsgårdsvej 1
5220 Odense SØ

København

+45 70 70 74 12

os@makesense.dk

Dronningens Tværgade 7
1302 København K

Briefingskabeloner

facebook linkedin

Videoproduktion

Produktionsfasen er den vigtigste fase i enhver videoproduktion

Det er her, man former og optager indholdet og tænker i, hvordan får vi præcis de billeder i kassen, der skal bruges – for virkeligheden er ikke altid som den fremstår i storyboard og på manus

Når man skal filme er det vigtigt, at vælge det helt rigtige udstyr. Hvilket kamera skal vi bruge, hvor meget lys skal der med; skal der bruges Dolly eller slider? Og hvad med optik? Skal man bruge 24-70mm eller 70-105mm for at få det optimale interviewbillede?

Det er alt sammen overvejelser, vores kunder og samarbejdspartnere ikke skal spekulere over. Det er valg vi træffer med vores ekspertise, så vores samarbejdspartnere og kunder får det bedst mulige produkt.

 

Videoproduktion kræver det rigtige udstyr

Når manus og eventuelt storyboard er godkendt, begynder vi at planlægge og allokere udstyr til produktionen. Her bliver der taget højde for, hvor optagelserne skal foregå. Skal der bruges drone-optagelser går en tilladelses-process igang, og vi planlægger en tidsplan for hvornår vi skal afsted.

Hos Make Sense benytter vi os af både Blackmagic, Sony samt mange andre kameraer. Det afhænger fuldstændig af opgaven og den situation, som vi skal bruge kameraet i.

Når vi har udvalgt udstyr pakker vi vores produktionsvogn, så vi er klar til at køre afsted. Om det så gælder videoproduktion i Odense, Hillerød eller København.

vi ankommer til lokation

Når vores videojournalister ankommer til lokation, tager de kontakt til rette vedkommende.

Typisk ankommer vi minimum 20-30 min. før selve optagelsestidspunktet, da det giver os mulighed for at se, hvor det optimale sted for interview er, hvor vi skal filme dækbilleder eller om der er nogle særlige features, vi skal fokusere på.

Det er vigtigt for Make Sense, at de personer, som skal medvirke i filmen føler sig tilpas, og derfor bruger vi tid på at tale interview igennem med dem, smalltalke og afklare eventuelle tvivlspørgsmål.

De færreste har erfaring med journalistisk filmproduktion, og derfor vil vi gerne gøre folk afslappede og rolige, inden interviewet begynder.

 

Interview først – dækbilleder sidst. Nogle gange…

Afhængig af videoproduktionen, tager vi som regel interview først. Det gør vi for at udnytte tiden så meget som muligt og ikke lægge beslag på vores kunders tid mere end højst nødvendig. Vi ved, at tid er værdifuld, derfor arbejder vi hurtigt og fokuseret, når vi skal interviewe.

Men vi ved også, at tingene kan ændre sig. Derfor er vi altid fleksible og kan ændre i vores videoproduktion, således at interviewet lægges senere. Det er vigtigt for os, at man er rolig og ikke stresset, når man skal interviewes.

 

Interviewsituationen

Når et passende sted for interview er fundet, begynder vi at stille op. Vi sætter mikrofon på interviewpersonen og eventuelt lys, hvis der er for mørkt.

Oftest går vi efter rum med gange, lange rum eller steder med en spændende baggrund, når vi skal interviewe. Det gør vi for at skabe et mere levende backdrop til interviewet.

Interviewet, alt afhængig af emne, tager typisk 10-15 minutter. Før interviewet kommer i gang skal der dog briefes, laves lysopstilling og tilrettelse af kamera, hvilket tager cirka 25-30 minutter. Dette kan naturligvis variere – alt efter omfanget af interviewet.

Vi vil indledningsvis have angivet hvor meget tid, der skal sættes af til interview og videoproduktion.

 

Et guidet interview

Vi taler altid interviewet igennem først, hvilke spørgsmål vi stiller og at man ikke skal være nervøs for at sige noget forkert. Vi ved, hvad vi skal bruge af udtalelser, og derfor kan vi godt stille det samme spørgsmål på forskellige måder.

Mange interviewpersoner kan også opleve at blive afbrudt af vores journalister, når de starter en sætning. Det gør vi ikke for at været irriterende, men det er vigtigt at interviewpersonen tager spørgsmålet ind som sin begyndende sætning. Så bliver klippearbejdet meget lettere.

Så hvis spørgsmålet er: “Hvorfor var det hårdt at få kræft”, skal svaret helst indledes med: “Det var hårdt at få kræft fordi…”, og ikke “Fordi det var meget ubehageligt”.

Når vi er færdige med interviewet, siger vi tak og spørger om der er noget, de endnu ikke har fået sagt. Derpå tages mikrofonen af personen igen, og vi interviewer eventuelt flere personer.

 

Dækbilleder, B-roll, second unit – kært barn har mange navne

Alt hvad der ikke har med interview at gøre, kalder vi typisk dækbilleder. Det kan for eksempel være billeder af eksteriør, det vil sige bygninger udefra, artefakter eller andre interessante ting indenfor eller en proces.

Det kan godt være, at vores videojournalister spørger, om man kan gøre den bevægelse igen – det er ikke for at være irriterende, men for at vi får det helt rigtige billede i kassen. Det er ofte også her, at vi skifter optik på kameraet, for at få noget særligt i fokus, eller for at få en mere sløret baggrund.

I forbindelse med videoproduktionen kan vi godt have flere videojournalister i gang; disse styres typisk af en produktionsleder, der har overblikket over de forskellige optagelser.

Produktionslederne vil typisk også være projektlederen på produktionen – så hvis der er spørgsmål, ønsker eller andet, tager man fat i vedkommende.

 

… og, CUT!

Når vi er færdige med vores optagelser, gennemgår vi altid vores skudliste eller storyboard, for at se, om vi har alle de optagelser, vi skal bruge.

Har vi alt, hvad vi skal bruge pakker vi udstyret ned, og siger tak for i dag. Så tager i ofte de rå klip fra videoproduktionen til Odense eller København. Dermed gør vi klar til næste fase af videoproduktionen – nemlig post-produktion.

Læs mere om: Post produktion af video og redigering ▶️

Intromøde

Hvad har I brug for? Vi mødes uformelt over en kop kaffe.

Manusudkast

Vi leverer et udkast til manuskript baseret på Jeres ønsker og ideer.

Produktion

Når manus er godkendt, sendes holdet på opgaven.

Redigering

I klippeprocessen bliver filmen finpudset med grades og lydmix.

Færdig film

Vi leverer en færdig film og eventuelle undertekster.

Dyk ned i vores projekter

Cases

Microsoft: BCTalent – produktion i Europa og USA

Microsoft: BCTalent – produktion i Europa og USA

Opgave Microsoft stod over for en betydelig udfordring i form af en mangel på kvalificerede medarbejdere inden for Business Central-økosystemet.  For at sikre en fortsat vækst og succes for platformen var det nødvendigt at udvikle en strategi for at tiltrække og...

læs mere
Above & Beyond: Womenomics 2024

Above & Beyond: Womenomics 2024

Opgave Igennem en årrække har Make Sense været live- og videopartner på det globale DE&I summit, Womenomics. Her mødes nogle af de fremmeste fortalere og eksperter i DE&I I København, og ambitionerne er derfor tårnhøje for både det fysiske venue og den...

læs mere
Københavns Kommune: Affaldssortering

Københavns Kommune: Affaldssortering

Opgave Københavns Kommune stod over for en udfordring: At få unge til at engagere sig i affaldssortering. Trods kommunens mangeårige indsats var det svært at nå ud til den yngre generation med traditionelle kampagner.  Der var behov for en ny, kreativ og visuel...

læs mere