Hvis du overvejer en content marketing strategi – uden at have video som en integreret del af den – så er du desværre ti år bagud
Da Make Sense startede for over 10 år siden, var video forbeholdt vigtige pressemeddelelser eller produktlanceringer. Det var jo både dyrt og omstændigt at få lavet en film.
Det er ikke tilfældet i dag.
I dag siger 92 % af marketingfolk, at video er en vigtig del af deres marketing strategi i 2021 (i en international survey fra Wyzowl). Og 99 % af dem, der allerede bruger video, planlægger at bruge det mere.
Video, som tillæg til ens content marketing strategi kan både uddanne, generere kundeemner og konvertere kunder.
I takt med at teknikken er blevet billigere, så er videoproduktion blevet mere omkostningseffektiv og nemmere at gennemføre end nogensinde før. Selv din smartphone kan være et vigtigt video-produktionsværktøj i daglig marketing.
Alt det til trods, så er video stadig den mest komplicerede del af en virksomheds content marketing strategi for mange.
Vores ambition med dette indlæg er at lære dig alt, hvad du har brug for at vide om video, for at gøre det til en integreret del af din content marketing strategi.
Vi kommer igennem følgende emner:
Vigtigheden af videomarkedsføring for content marketing
Udvikling af en videomarkedsføringsstrategi
Video markedsføring
Når vi taler om videomarketing indenfor content marketing, så er det at bruge videoer til at promovere og markedsføre dit produkt, din service og øge engagementet på dine digitale og sociale kanaler.
Målsætningerne kan være mangfoldige, men mediet er fællesnævneren.
Vigtigheden af videomarkedsføring
Videomarketing tog for alvor fart i 2005 med lanceringen af YouTube. Google købte YouTube i oktober 2006, og i 2009 var der allerede syv forskellige annonceformater på platformen.
Efterhånden som teknologien til at skabe videoindhold bliver mere tilgængelig; fra kameraer til redigeringssoftware, så er den blevet mere populær blandt marketingfolk.
Men det er ikke den eneste grund til, at video er den dominerende kommunikationsform i dag.
For det første var det smartphone-teknologi, der gjorde det nemmere og mere bekvemt at se videoer – også på farten. Den udvikling er sket fra 2000 og frem.
Derefter øgede pandemien i 2020 det online medieforbrug med 215 % i USA – hvilket formentlig kan spejles i europæisk kontekst (ifølge The Nielsen Company).
Spol frem til 2022, og så bruger vi i gennemsnit 19 timer om ugen på at se videoer online (ifølge Hubspot).
Vores pointe er klar: At ignorere video i din content marketing strategi er ikke længere en mulighed, hvis du vil blive set.
Videomarketing tilskynder til sociale delinger
Video er den næstmest populære indholdstype på sociale medier, hvis du vil øge brugernes engagementet.
Platforme som YouTube og TikTok har altid handlet om video imens platforme som Instagram og Facebook fokuserer på video.
Selv platforme, der ikke tilbyder native video-uploads, understreger værdien af videomarkedsføring.
Eksempelvis får tweets på Twitter 10 gange mere engagement, når de er baseret på video eller akkompagneret med en film. Og ser man på det mere corporate segment, så planlægger 68 % af marketingfolk at bruge LinkedIn-video i 2022.
Derudover forbedrer videoindhold på hjemmesider SEO og øger konverteringer og salg. Det er derfor, at 31 % af dem der arbejder professionelt med marketing, de tilføjer video for at forbedre SEO. Websites oplever typisk et søgemaskineboost med video, fordi det øger sidekvaliteten og den tid, de besøgende bruger på siden (ifølge Hubspot).
Det er heller ikke uvæsentligt, at 83 % af videomarketingfolk mener, at video hjælper dem med at generere kundeemner.
Det skyldes, at video ikke kun har ændret, hvordan virksomheder markedsfører og forbrugere handler; det har også revolutioneret, hvordan sælgere opnår kontakt med og konverterer kunder, og hvordan serviceteams støtter og glæder kunder.
Kort sagt: Video er utrolig nyttig gennem hele marketings- og salgsprocessen – ikke kun et værktøj til at øge brandbevidstheden.
Videomarkedsføring appellerer til mobilbrugere
Mobilbrugere er blevet en drivkraft for videoforbrug.
Facebook siger sågar, at det er 1,5 gange mere sandsynligt, at folk ser video hver dag på en smartphone end på en computer.
Videomarketing er fantastisk til at uddanne og opbygge tillid.
Mens 91,9 % af brugerne er tilfredse med at se enhver form for video overhovedet, vil 31,3 % have how-to-videoer og yderligere 29,8 % ønsker undervisningsvideoer (ifølge en global undersøgelse af Statitia).
Mulighederne er også uendelige for internt- eller service-brug: Onboarding-videoer, vidensbaserede videoer, møde-team-videoer, supportvideoopkald og kundehistorier er blot nogle få måder, hvorpå video kan skabe en mere grundig, personlig supportoplevelse.
Og brugerne lærer ikke kun af brands. Millennial- og Gen Z-brugere er forskellige, men de fleste af dem ønsker at lære af hinanden. Ifølge HubSpot Research foretrækker visse forbrugere og kunder “autentisk” video af lavere kvalitet frem for video af høj kvalitet, der virker kunstig og uægte.
Sådan laver du en videomarkedsføringsstrategi
Før du opsætter, optager eller redigerer noget, skal du starte med en videomarketingstrategi. Det er oplagt at give den en integreret plads i dit årshjul, hvis I bruger det i organisationen.
Enhver beslutning, der træffes under tilblivelsen af dine film, peger tilbage på dine overordnede formål, og hvilke handlinger du gerne vil have dine seere til at udføre efter at have set dine film.
Uden et klart formål, udviklet sammen med dit team, vil du befinde dig i en hvirvelvind af genoptagelser, re-framing og redigering.
Det vil spilde en masse kostbar tid, som kunne have været sparet.
For at gøre processen let og overskuelig, så anbefaler vi, at du opdeler den i logiske trin. Her har vi valgt seks, men det er eksempelvis ikke altid relevant at få relevante kolleger ombord eller at vælge platforme, hvis de ellerede ligger fast.
- Vælg din målgruppe og find ud af, hvor de bruger deres tid.
- Få alle relevante kolleger ombord i projektet.
- Lav en tidslinje og læg et budget for video.
- Vælg de bedste platforme til at distribuere videoindhold.
- Udvikl en tone og vælg de rigtige typer video til dine personaer.
- Beslut hvilke metrics du vil spore, og hvordan du vil måle succes.
1. Vælg din målgruppe og find ud af, hvor de bruger deres tid
Den store vækst og populariteten af videoindhold betyder, at hver video formentlig skal målrette mod en bestemt målgruppe.
Hvis du ikke allerede har udviklet stærke personas, skal du begynde at skabe dem nu. Hvis du allerede har køberpersonas, skal du sørge for at opdatere dine personas, så de inkluderer den seneste videoresearch.
2. Få alle relevante kolleger ombord i projektet
Der er typisk mange interessenter, når man laver en eller flere videoer. Hvordan kan du sikre, at de alle er på linje?
Du kan enten vælge at holde et opstartsmøde, for at sætte en linje eller afstemme forventninger, men det kan også give mening at rammesætte det med et spørgeskema på Google Forms eller SurveyMonkey.
På denne måde kan du stille de samme spørgsmål til alle og opbevare deres svar ét sted, og dermed få afklaret, om alle er enige i strategien og derfra udrede uoverensstemmelser.
På dette tidspunkt er det vigtigt at blive enige om klare målsætninger:
- Skal din videomarkedsføring øge brandbevidstheden?
- Vil du sælge flere billetter til arrangementet?
- Lancere et nyt produkt?
- Hvad vil du have dit publikum til at gøre efter at have set videoen?
Med udgangspunkt i de målsætninger, så bliver det lettere at prioritere ressourcerne.
3. Lav en tidslinje og læg et budget for video
Video kan desværre hurtigt blive en tidskrævende og dyr proces, hvis du ikke holder øje med udgifterne. Du kan spare både tid og penge med planlægning og projektledelse.
Opret en klar tidslinje for hvert trin i processen og hav en buffer for lejlighedsvise forsinkelser.
Selv en lille videoproduktion er afhængig af mange forskellige menneskers kompetencer og indsats. Så din tidslinje skal laves så du, selv med uventede udfordringer og ændringer, stadig kan levere din video til tiden.
4. Vælg de bedste platforme til at distribuere videoindhold
Inden du begynder at lave dine videoer, skal du tænke over, hvor de skal udgives og leve. Overvej, hvad folk på den platform leder efter, og hvordan de normalt får præsenteret video.
Du bør eksempelvis overveje:
- Den gennemsnitlige visningstid
- Begrænsninger på filstørrelse og lydbegrænsninger
- Fællesskaber, som filmene kan indgå i
- Annoncering
Mens videoer ofte bruges til annoncering, promoverer en video ikke kun sig selv. Nogle platforme har indbyggede køretøjer til promovering, mens andre vil have brug for, at du bruger lidt tid og kræfter på at få flere øjne på dit videoindhold. Denne liste over videoplatforme kan hjælpe dig med at beslutte, hvilken platform der er bedst til din videokampagne.
5. Udvikl en tone og vælg de rigtige typer video til dine personaer
Det er vigtigt at kommunikere det rigtige budskab med dine videoer. Hvis du ikke er sikker på, hvor du skal starte, kan du tage udgangspunkt i dine personaer og deres interesser. Det er ligeledes vigtigt at målrette budskabet til dem på forskellige stadier i købsrejsen.
Med dit budget og ressourcer i tankerne, tænk på de kreative benspænd, der kan opstå. Har du brug for en designer til at lave grafik i den nederste tredjede (en såkaldt lower-third) eller skal du lave en animeret video?
Disse ting kan med fordel skrives ind i dit årshjul, hvis i bruger det.
6. Beslut hvilke metrics du vil spore, og hvordan du vil måle succes
Før du dykker ned i produktionen, skal du definere dine mål og finde ud af, hvordan du måler dem. KPI’er kan være vidt forskellige, og individuelt tilpassede til både budskab og format.
Du kan som standard bruge de metrics, der er tilgængelige på din valgte platform.
Men de begrænsninger, som platformen givetvis har, kan gøre det svært at finde ud af, om din videostrategi fungerer over tid. Det kan også gøre det vanskeligt at måle effektiviteten af multikanals videostrategier.
Derfor kan det give mening at vælge flere vigtige præstationsindikatorer, der svarer til dine videomål, og som kan måles på tværs af kanaler.
Klar til at komme i gang? Make Sense kan assistere med både strategi og videoproduktion i Odense, København eller resten af landet.