logo_hvid_alt

Kontakt

Odense

+45 28 23 72 12

ma@makesense.dk

Blangstedsgårdsvej 1
5220 Odense SØ

København

+45 70 70 74 12

os@makesense.dk

Dronningens Tværgade 7
1302 København K

Briefingskabeloner

facebook linkedin

Post produktion og redigering

Videoproduktion er ikke blot optagelse og en hurtig redigering og derpå aflevering af materialet. Post produktionen spiller en nøglerolle ved videoproduktion

Post produktion, der egentlig bare betyder efter-produktion, begynder når optagelserne er afsluttet og materialet er logget (dvs. lagt over på en server eller redigeringscomputer).

Det er i den fase, at vi justerer farver, lyd, udarbejder infografik, lægger musik på og endelig mixer lyden, så niveauer fra real-lyd (dvs. den lyd, der er fra f.eks. biler, mennesker der taler eller personer der går), musik og interview ligger i et passende leje, så det ikke forstyrrer den samlede videoproduktion.

 

Post produktion tager sin begyndelse

Selve post produktionen tager sin begyndelse med redigering af video / filmen. Vi danner os et overblik over alt optaget materiale og inddeler det i dækbilleder (dsv. optagelser, der ikke indeholder interview og lyd) og interviewmateriale.

Materialet bliver indekseret i vores redigeringsprogram, og vi begynder at lægge interviewklip ned på en timeline, der markerer det første skridt mod en færdig film. Selve redigeringen af videoproduktionen tager en halv til to dage – alt afhængig af produktionens omfang.

 

Klip, klip og klip

Når vi har klippet en historie – dvs. lagt interview og speak i en rækkefølge der matcher manus – ligger historien nogenlunde på plads. Herefter begynder vi at klippe og trimme. Alle “øh”, pauser og pludselige lydhop skal klippes væk. På den måde fremstår interviewpersonen så professionel som mulig i den færdige videoproduktion.

Det er også i denne fase af post produktionen, at vi begynder at ligge dækbilleder (eller b-skud) ned på timelinen. Timelinen ligger typisk ovenover speak eller interviewsporet. Det kan være for at dække over et klip (hvor et “øh” eller en lang pause er klippet ud) eller for at illustrere et emne, der bliver talt om.

Vi begynder også i denne fase af post produktionen at visualisere ved brug af grafik eller andre typer af effekter, der skal bruges i den færdige videoproduktion.

Herunder er et eksempel på en video, hvor vi udelukkende brugte grafik og effekter samt speak, produceret i et lydstudie:

 

Grafik, motion graphic og infografik

Typisk arbejder vi med tre stadier af grafik; simpel grafik, motion graphic og infografik.

Den simple grafik udgøres typisk bare at statiske ord eller billeder oven på videoen. Meget lig hvad man kender fra power-point.

Motion graphic er bevægelig grafik, hvor selve grafikken enten følger et objekt i filmen, eller “flyver ind” på skærmen.

Infografik er grafiske og animerede universer / film, hvor grafikken erstatter levende billeder. Dette er særlig brugbart når der skal formidles komplicerede forhold.

 

SE CASEN: Grafisk animation for Telia

 

Colorcorrection og colorgrade

Når vi er færdige med at klippe og lægge billeder på kigger vi nærmere på farverne.

Typisk optager vi i et farvefattigt format, så vi nemmere kan justere på farver i post produktionen.

Vi tilpasser farverne så hudtoner og andre farver fremstår så naturlige som muligt – i nogle tilfælde ændrer vi bevidst farverne for at givet et mere koldt (blåligt) eller varm (rødligt) udtryk i filmen.

 

Lydmix

Det sidste punkt er lydmix. Her justerer og tilpasser vi alle niveauer, så alle medvirkende taler med ens styrke.

Er der brugt speak tilpasses denne også, så den ikke overskygger de andre medvirkende. Reallyd tilpasses også, så man kan høre det men ikke generes af det, når der tales over den.

Slutteligt tilpasser vi musikken så den typisk vil være højere, hvor der ikke tales og lavere, når der tales. Så kigger på vi på vores decibelmåler og justerer efter at alle lyde ikke “taler oven i hinanden”, men understøtter hinanden, så man tydeligt at kan høre de enkelte lydspor.

 

Eksport af video

Nu eksporterer vi videoen ud af vores redigeringsprogram i et predefineret format. Formatet aftales i samarbejde med jer.

En export tager typisk 10-15 minutter, hvor programmet konverterer alt ovenståndende til en samlet fil, som vi kan uploade til f.eks. Vimeo, Facebook eller blot fremsende til dig. Bemærk venligst, at det tager 10-15 min. hver gang vi eksporterer fra programmet.

Se en række eksempler på: Professionel videoproduktion

Se hele Processen i 5 simple trin

Intromøde

Hvad har I brug for? Vi mødes uformelt over en kop kaffe.

Manusudkast

Vi leverer et udkast til manuskript baseret på Jeres ønsker og ideer.

Produktion

Når manus er godkendt, sendes holdet på opgaven.

Redigering

I klippeprocessen bliver filmen finpudset med grades og lydmix.

Færdig film

Vi leverer en færdig film og eventuelle undertekster.

Dyk ned i vores projekter

Cases

Launchfilm – Jabra Elite 75t

Launchfilm – Jabra Elite 75t

Opgave Jabra skulle bruge en visuelt lækker fremvisning og præsentation af deres nye Elite 75t earbuds. Vores opgave bestod i at formidle de nye funktioner visuelt, og vise de elegante høretelefoner frem, på en stilren og lækker måde. Løsning De tætte nærbilleder...

læs mere
Livestream – Toyota Yaris Cross

Livestream – Toyota Yaris Cross

Opgave Toyota Danmark ville give deres fans en snigpremiere lidt ud over det sædvanlige med en lancering på Facebook. Ambitionen var en ægte danmarkspremiere af international kaliber, og så var Make Sense den eneste rigtige partner at samarbejde med. Løsning Med et...

læs mere
HYBRIDEVENT – FOLKEMØDET 2021

HYBRIDEVENT – FOLKEMØDET 2021

Opgave I ti år har Folkemødet været afholdt på Bornholm. Festivalen i 2020 måtte aflyses på grund af udbruddet af Covid-19, men i 2021 skulle det være anderledes. Et nyt hybrid-format skulle sikre, at hele Danmark kunne deltage. Det blev den største opgave for Make...

læs mere