På liveproduktioner er grafikken med til at skabe den dynamik, som gør en udsendelse seværdig. Men hvad mener vi, når vi taler om stingere og crawlere? Det kan du lære i dette indlæg
Som hovedregel skelner vi imellem to versioner af grafik: Den statiske og den animerede.
Den statiske er ofte fin til at annoncere navne på medvirkende, hvad der kommer om lidt eller lignende. Men de samme grafikker kan ofte også animeres, og få et udseende, som mere ligner en TV-udendelse og passer til udsendelsens dynamik.
Du kan se eksempler på henholdsvis statisk og animeret grafik her:
Streamstart
Streamstarten er et af de hyppigste grafiske elementer, og nok også et af de elementer, som flest deltagere lægger mærke til – fordi det fylder hele skærmen, inden udsendelsen går i gang.
Her kan du både vise planen for dagen, temaet for selve streamen og hvornår streamen går i gang.
Ofte kombinerer vi vores streamstart med en form for counter, hvor seerne kan følge med i det eksakte tidspunkt, hvor streamen går live.
Til venstre ser du den statiske grafik og til højre er den animeret, for at fange og holde seerne.
Crawler
Crawleren kender de fleste nok fra sendefladen på flow-nyhedsmedier som CNN, BBC, TV2 News og lignende.
Her ligger der en grafisk barre i bunden og kravler hen ad skærmen – deraf navnet – for at fortælle øvrige nyheder, end hvad der lige bliver vist. Den grafiske crawler er oplagt til to ting:
- At give seeren et overblik over øvrig information, som kan være relevant.
- At tease for, hvad der kommer på sendefladen lige om lidt.
I vores livestreams og live udsendelser bliver crawlere oftest brugt til at tease for, hvad der kommer om lidt, så vi på den måde kan holde seernes interesse.
Bundter
Bundter bliver ofte brugt til navneskilte. Det er i virkeligheden er en simpel ting, der kan laves på tusind komplekse måder.
Med vores erfaring de seneste år, har vi prøvet alt fra små statiske navneskilte til korte animationsfilm med navn, grafik og bevægelse i.
Ofte er der mange overvejelser i forbindelse med bundter til navne, eksempelvis;
- Hvor meget må de fylde på skærmen (særligt, hvis der skal undertekster på udsendelsen senere)
- Hvor meget tekst kan der være i boksen?
- Hvordan skal boksen komme ind i billedet?
- Hvilke farver og fonte skal boksen have?
Med de fire punkter har du et godt udgangspunkt for at hjælpe din leverandør med at lave gode bundter.
Stinger
Stingeren er en af de der lidt sjove størrelser, som vores kunder ofte har svært ved at forstå meningen ved.
Men der er rigtig god mening i stingere.
På mange måder er de en visuel og grafisk måde at lave en clean-screen, så man visuelt viser seerne, at nu slutter dette indslag, og så går vi over til noget andet.
Du ser dem ofte i award-shows eller TV-shows, når værterne går over til næste deltager/indslag, og showets logo lige hurtigt toner frem og forsvinder igen efter ét sekund. Du vil også kende dem ved sportsudsendelser, inden der kommer en genudsendelse (ofte i slow motion) af et mål eller særligt vigtigt øjeblik.
Pauseskilt
Pauseskilte kan være meget simple eller meget komplekse – det afhænger af behovet for produktionen.
Imellem indslag er der ofte behov for pauser, hvor man kan ændre opsætningen i studiet eller få nye gæster ind. Her laver vi grafiske skilte som enten statiske eller animerede, hvor vi kan indsætte alt fra videoklip til tekst eller billeder – afhængig af formålet.
Pausen kan eksempelvis bruges til at vise, hvad der kommer i løbet af resten af dagen, eller det kan bruges for at reklamere for bestemte keynotes. Mulighederne er – bogstaveligt talt – uendelige.
Prerecorded (eller VTR)
Prerecorded indhold eller VTR (står for VideoTape Recording) er videoindhold, og som sådan ikke grafik. Men i vores afvikling bruger vi den på samme måde. Prerecorded er ikke nødvendigvis sin egen ting, da et pauseskilt eksempelvis sagtens kan indeholde prerecorded indslag.
Måden vi ofte bruger prerecorded indhold er ofte ved, at den professionelle vært laver et oplæg til indslaget. Det kan eksempelvis lyde således: “Og nu skal vi se den første nominerede”.
Nogle gange vil prerecordede indslag være lavet på en måde, så det ligner live indslag. Det kan du ofte se eksempler på ved shows som MGP, hvor værterne “taler med” kendis-deltagere, men hvor de deltagere i virkeligheden har lavet optagelserne på forhånd.
Infografik
Nogle gange kan der være behov for, at vise kompleks information på en måde, som er let at aflæse.
Eksempelvis tager det lang tid for hjernen at afkode betydningen, når man siger at renten for fastforrentede realkreditlån er steget med 45% de seneste to år.
Der kan vi hurtigt afkode på en graf, at den røde streg stiger i den angivne periode.
Her kan man også vælge at lave grafen animeret, så den røde streg bevæger sig på tidslinjen, eller man kan vælge at holde den statisk, for at skabe mere ro i billedet, hvis man eksempelvis vil vise oplægsholderen på samme tid.
… og det sidste ord
Må være, at det meste kan lade sig gøre på en livestream. Det afhænger i virkeligheden af, hvad man gerne vil opnå.
Ræk ud, hvis du har en vision, så vil vi elske at realisere den sammen med dig.